Op de afgelopen Jaarmarkt Eelde heeft ons bestuurslid Marianne Wiering samen met haar man op enthousiaste wijze de werving voor nieuwe donateurs verzorgd. In de aanloop naar deze actie kwam Marianne met het voorstel om als Stichting Vrienden van de Dorpskerk ons op de jaarmarkt te presenteren en daarvoor de nodige middelen aan te schaffen. Het bestuur van de stichting is zeer verheugd dat wij 40 nieuwe donateurs mogen begroeten, die als 'Vriend' de Dorpskerk als historisch monument een warm hart toe dragen.
De nieuwe donateurs hebben inmiddels een brief namens de stichting ontvangen, waarin het bestuur haar dank uitspreekt en heeft verwezen naar de jaarlijkse ondersteuning namens de stichting aan de Dorpskerk en de jaarlijkse avond voor de donateurs. Daarnaast is de mogelijkheid aangegeven voor het overmaken van de jaarlijkse vrijwillige bijdrage. Na het overmaken van hun bijdrage ontvangen de nieuwe donateurs een kleine attentie in de vorm van een CD met orgelmuziek van de vaste organist van de Dorpskerk, Vincent van Laar.
Op donderdag 24 april 2025 is er weer een donateursavond georganiseerd, met dit keer een lezing over de 'Historische en Rijksmonumenten in Eelde-Paterswolde' door Vera Lolkema en Jur Eckhardt respectievelijk secretaris en voorzitter van de Historische Vereniging Ol Eel.
Na een welkom door voorzitter Anneke Touwen kreeg eerst penningmeester Bertus Beelen het woord met het verzoek aan de donateurs om op het uitgereikte formulier hun e-mail adres in te vullen en met het verzoek om zo mogelijk akkoord te gaan met een machtiging voor het innen van de jaarlijkse donateursbijdrage. Daarnaast was er het verzoek voor medewerking voor de donateurswerving tijdens de Eelder Jaarmarkt.
Vera Lolkema nam ons vervolgens voor de pauze mee met een lezing over havezathes en landgoederen in Eelde en Paterswolde. Allereerst werden de havetzathes Oosterbroek en Lemferdinge voor het voetlicht gebracht. Aan de hand van historische foto's en tekeningen kregen wij een mooi en bijzonder inzicht hoe de havezathes er in vroegere tijden uitzagen en de loop der tijd zijn veranderd tot wat het nu zijn; in particulier bezit of met een maatschappelijke functie. Vervolgens kwam het landgoed De Braak aan bod met aan de hand van historische foto's uitleg over de aanleg van het bijzondere park. Tot slot van haar lezing presenteerde Vera de film over het historisch monument De Waterburcht in Eelde en ingesproken door historicus mevrouw Spiekhout. Het gaf een heel bijzonder en interessant inzicht over het onstaan en verloop van De Waterburcht.
Na de pauze presenteerde Jur Eckhardt een mooi verhaal over de diverse villa's in Eelderwolde, Paterswolde en Eelde. Aan de hand van de plattegrond kreeg je een mooie indruk van de diverse villa's die er destijds in het dorp waren en waarvan er meerdere tot op heden aanwezig zijn. Jur benoemde ook met name de bouwstijlen van de villa's en de vroegere bewoners ondersteund met historische foto's. Hieruit blijkt maar weer hoe de voormalige gemeente Eelde in trek was bij de welgestelden waarvan diverse hun domicilie ook in de stad Groningen hadden. Al met al was het verrassend om te horen en te zien hoe de historie van de bijzondere bouwwerken in ons dorp in beeld kwamen met als het onlangs gerealisserde bouwwerk 'villa Dupasée' in Eelde.
Na deze beide lezingen blijkt maar weer hoe belangrijk het is om een actieve historische vereniging in een dorp of stad te hebben. Wij zijn dan ook blij dat wij de Historische Vereniging Ol Eel in ons midden te hebben, op wie wij altijd een beroep kunnen doen voor informatie uit het verleden, naast onze eigen Dorpskerk met name over de voormalige gemeente Eelde. Op de website van Ol Eel vindt u op voorhand veel informatie.
Na het dankwoord van voorzitter Anneke Touwen aan beide sprekers en ondersteund met een bos bloemen werd de avond afgesloten met een hapje en een drankje verzorgd door het kostersechtpaar Peter en Marian Dijk.
Door het bestuur is een financiële bijdrage aan een nieuw project tot behoud van de Dorpskerk goedgekeurd. Het betreft in dit geval het aanbrengen van nieuwe c.q. extra lambrisering langs de binnenmuur van de kerk ter plaatse van de kansel/preekstoel. Ondanks sinds vele jaren regelmatige herstelpogingen laat het stucwerk en het sauswerk telkens weer los, wat een onverzorgd beeld oplevert. Vocht en zoutoplossingen in het metselwerk zijn hier debet aan. Met het aanbrengen van de lambrisering, zoals het in vroegere tijden overigens ook aanwezig was, krijgt de muur ter hoogte van de kansel weer een volwaardige uitstraling. Aangezien er binnen het reguliere onderhoudsbudget van Dorpskerk geen rekening is gehouden met de financiering van de nodige kosten en deze ook niet in aanmerking komen voor subsidie van het Rijk, is de bijdrage namens de 'Vrienden van de Dorpskerk' hier zeker op zijn plek. De lambrisering is eind 2024 aangebracht.